DVD-R sau DVD+R, ce avem nevoie ?

          Aceasta este probabil cea mai frecventa intrebare in legatura cu mediul de stocare DVD (Digital Video Disc sau Digital Versatile Disc). Intrebarea se ridica datorita faptului ca la prima vedere nu exsita vreo diferenta intre cele doua discuri. Dar diferenta exista !

DVD-R – dezvoltat de catre Pioneer in anul 1997 si este sustinut de DVD Forum

DVD+R – dezvoltat in anul 2002 de catre o coalitie de producatori sub denumirea “DVD + RW Alliance” fiind in concurenta directa cu DVD Forum.

Standarde

DVD-R

DVD+R

Straturi

Singular

Multiplu

Capacitate

4488 MB

4488 MB

 Tehnologie

Tehnologie sustinuta de DVD Forum - Apple, Pioneer , Mitsubishi, Hitachi, Time Warner, Fuji, Sony, Toshiba. Foloseste sistemul LPP (Land Pre Pit).

Tehnologie sustinuta de DVD+RW Alliance - Sony, Yamaha, Philips, Dell, Microsoft. Foloseste sistemul ADIP (Address In Pregroove) rezultand o inregistrare mai exacta la viteze mari fata de sistemul LPP.

Suport Drag&Drop

Nu suporta

Suporta

 

          Din tabel rezulta ca cele doua standarde se diferentiaza prin tehnologie si structura interna folosita. Standardul DVD+R foloseste sistemul de control al vitezei de inregistrare “Address In Pregroove” sau ADIP, care este mai putin sensibil la interferente si erori decat sistemul folosit de DVD-R si anume “Land Pre Pit” sau LPP. De asemenea, formatul DVD+R beneficiaza de un sistem mai bun de corectie a erorilor decat formatul DVD-R. Aceste lucruri duc la o inregistrare mai buna la viteze mai mari a standardului DVD+R.

          Razboiul dintre cei doi dezvoltatori a luat sfarsit in anul 2008, ceea ce a facut ca toate recorderele DVD moderne sa inglobeze ambele standarde.

          In concluzie, daca detineti un player mai vechi de anul 2008, atunci va este recomandat standardul DVD-R. Insa pentru aparatele moderne standardul DVD+R este alegerea mai buna datorita tehnologiei imbunatatite.